Coinografi.com – Blockchain denilince insanların aklına genelde kripto para birimleri gelir. Fakat bu sadece buz dağının görünen kısmıdır. Blockchain teknolojisi sağlık hizmetlerinden tutun siyasi faliyetlere kadar bir çok farklı alanda kullanılabilir.
Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor Blockchain demek Bitcoin demek değildir. Kripto paraların hemen hemen hepsi Blockchain teknolojisi sayesinde bugün varlıklarına devam ediyorlar.
Blockchain tüm verileri bir merkezde toplamak yerine daha geniş bir topluluk tarafından sürekli güncel tutulmayı tercih eden bir çeşit veritabanıdır. Bir hükümete veya kuruma güvenmek yerine verilerini sisteme dahil olan kullanıcıların bilgisayarında sürekli güncel olacak şekilde saklar.
Her “blok” bir dizi işlem kaydını temsil eder ve zincir bileşenlerinin tümü bir araya getirilir. Kayıtlar oluşturuldukça, farklı bilgisayar ağları tarafından onaylanır ve zincirdeki önceki girişle eşleştirilir, böylece bir blok veya bir zincir oluşturulur.
Blockchain verilerinin tamamı, bu büyük bilgisayar ağında saklanır, yani geçmiş veriler üzerinde değişiklik yapılması neredeyse imkansızdır. Bu önemli bir özelliktir, çünkü önceden zincirdeki herşeyi doğrulanır ve bu da hiç kimsenin geri dönüp bir şeyleri değiştiremeyeceği anlamına gelir. Blockchain’i kolayca değiştirilemeyen bir devlet arşivine dönüştürür ve standart, merkezi bilgi veritabanıyla mümkün olmayan yerleşik bir koruma katmanı sağlar.
Bu merkezi olmayan otoriteye veri güvenilirliğini sağlamak ve sözleşmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç duyuyoruz, blockchain, madencilerinin bizim için otomatik, güvenli bir şekilde güvence altına almasını mümkün kılıyor.
Bu, Blockchain teknolojisi yenilikçidir ve bu yüzden, sadece kripto para birimi geliştirilmesine olanak sağlamaz.Blockchain teknolojisinin diğer sektörlerde nasıl da verimli bir şekilde kullanıldığını göreceğimiz günler çokta uzak değil. Bu makalenin yazıldığı gün itibari ile Blockchain teknolojisi bir Hükümet seçiminde kullanıldı. Gelecekte sağlık hizmeti sağlayıcıları hasta kayıtlarını saklamak için Blockchain teknolojisini oldukça kullanışlı olduğunun farkına varacaktır.
Blockchain nereden geldi?
Blockchain teknolojisi son on yılda sadece etkili bir şekilde kullanılmasına rağmen, kökleri daha da geçmişe dayanmaktadır. Kriptografide Yeni Yollar üzerine 1976 tarihli bir makalede, günümüzdeki kripto para birimlerinin altyapısını sağlayan olan Blockchain tenolojisinin temelleri atılmış olabilir ; Bu fikir daha sonra 1990’larda “Dijital Belge Nasıl Zaman Onaylanır ” başlıklı bir bildiri ile sağlamlaştırıldı. Günümüzde ise güçlü modern bilgisayarların birleşimi sonucu bu fikirlerin hayata geçirilebilmesi için akıllı bir uygulama ile bir kripto para biriminin kullanılmasıydı.
Blokları geleneksel bir özel defterle aynı şekilde doğrulamak için karmaşık hesaplamalar kullanır. Buna karşılık, Blockchain altyapısında madencilik yapmak için güçlü bilgisayarlar ve bu bilgisayarları yüksek sıcaklıklardan korumak için elverişli ortam gerekir. Bitcoin madencilerinin blokların doğrulanması sonrası Bitcoin ile ödüllendirilmesi şüphesiz Bitcoin’in ve Blockchain teknolojisinin tanıtımı için büyük önem arz etmiştir.
Halen etkili bir şekilde anonim olan “Satoshi Nakamoto” tarafından geliştirilen kripto para birimi, işlemlerin yürütülmesi için Blockchain teknolojisini kullanırken, bu sayede siber saldırılar sonucu Bitcoin’in zarar görmesini engeller. Bitcoin, ilk olarak 2009′ yılında blockchain altyapısı kullanılarak herhangi bir kişi veya kuruluş tarafından kontrol edilmeyen tamamen dijital bir para birimi olarak karşımıza çıktı.
Kripto para birimleri Blockchain’i nasıl kullanır?
Bitcoin ve altcoinlerin hepsi Blockchain teknolojisini kullanıyor olsa da, bünyelerinde farklı özellikler barındırıyorlar.Bitcoin ağında,yeni bir blok yaklaşık on dakikada bir oluşturulur. Bu blok, gerçekleşen yeni işlemleri doğrular ve kaydeder veya “onaylar”. Bunun gerçekleşmesi için Bitcoin madencilerinden dolayısıyla onların güçlü madencilik ekipmanlarından yararlanır. Teknik olarak gerçek bitcoin neredeyse anında aktarılsa bile, bitcoin işleminin etkili bir şekilde tamamlanabilmesi için birden çok onaylama gereklidir.
2017 yılında Bitcoin’de görülen değer ve talep artışı sonrası hem işlem ücreti hemde transfer sürelerinde Bitcoin’i olumsuz etkileyen bir artış yaşanmıştı.
Bazı altcoinlerde, bu süreç biraz daha farklı. Litecoin ile işlem yapmak hem daha cazip bir şekilde hem de daha kısa sürede gerçekleşir, Ethereum ile blok süresi sadece 10-20 saniyedir, bu nedenle onaylar çok daha hızlı gerçekleşir. Böyle bir değişimin bariz faydaları vardır, ancak blokların daha hızlı bir oranda üretilmesiyle, daha büyük bir hata olasılığı vardır. Blockchain üzerinde çalışan bilgisayarların yüzde 51’i bir hata kaydederse, bu, neredeyse kalıcı olur ve bu sistemin işlevsizleşmesine neden olur.
Blockchain teknolojisi çok heyecan verici bir potansiyele sahiptir, ancak geleceğin teknolojisi olduğunu söyleyebilmemiz için, ele alınması gereken bazı ciddi hususlar vardır.
İşlemleri doğrulamak için bahsettiğimiz güçlü bilgisayarları hatırlıyor musunzu? Bu bilgisayarların elektriğe ihtiyacı var. Bitcoin, günümüzde sık sık madencilerin harcadığı elektirik enerjisi ile gündeme gelmektedir. Bitcoin’in güç gereksinimleri hakkında kesin bilgiler vermek zor olsa da, sürekli küçük ülkelerin toplam elektirik tüketimi ile karşılaştırılmaktadır. Günümüzün iklim değişikliği, gelişmekte olan ülkelerdeki gücün mevcudiyeti ve gelişmiş ülkelerdeki iktidarın güvenilirliği ile ilgili endişeleri dikkate alındığında bu hoş bir durum değil.
İşlem hızı da bir sorundur. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bloklar farklı madenciler tarafından doğrulanmalıdır ve bu zaman alabilir. Çok fazla zaman. Daha da kötüsü, bitcoin’in ortalama işlem süresi zaman zaman çok uzun sürelere tekabül ediyor. Kıyaslama yaparsak Ethereum çok daha verimlidir, ortalama süresi yaklaşık 15 saniyedir.
Blockchain günden güne daha popüler hale geldikçe bu problemlerin çözülmesi gerekecektir. Bununla birlikte, Blockchain’in ilk uygulamasından on yıldan az olduğumuza ve bunun için yeni kullanım alanları geliştirmeye giden yolda olduğumuza göre, Girişimcileri bu konuda proje geliştirmeye davet ediyoruz.