Chainlink’in hikayesi, 2017 yılında Steve Ellis, Ari Juels ve Sergey Nazarov tarafından yayınlanan bir teknik inceleme ile başladı. Yazarlar, merkeziyetsiz bir Oracle ağı için vizyonlarını özetlediler. Bu ağ, akıllı sözleşmelerin pratik uygulaması için en büyük zorluklardan birini, blok zincirlerinin gerçek dünyadan güvenilir bilgi alamaması sorunu ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
Chainlink (LINK) Nedir?
Chainlink; birbirine bağlı, genişletilebilir ve teknolojik gelişmelere kolay bir şekilde adapte olan zincir üstü ve zincir dışı modüller ile donatılmıştır. Merkeziyetsizlik, verileri birden çok kaynaktan çekerek ve birden çok düğümde işleyerek elde edilir. Oracle ise, performansı ve itibarı sürekli izlenen bir düğümler ağı tarafından yönetilir.
Chainlink Oracle’ları, bir blockchain’i harici veri beslemelerine veya finansal piyasa verileri veya hava durumu raporları gibi API’lere bağlamak için tasarlanmıştır. Chainlink teknolojisi, CEO olarak Sergey Nazarov başkanlığındaki fintech şirketi SmartContract Chainlink Ltd. tarafından sağlanmaktadır. Araştırma ekibi Chainlink Labs altında çalışmaktadır ve Whitepaper yayınlandığından bu yana, proje bir dizi önemli başarıların altına imza attı.
Chainlink, 2017 yılında ICO’da 32 milyon ABD doları tutarında sabit bir sermayeye ulaştı. 2019 yılında Chainlink Mainnnet, Ethereum’da piyasaya sürüldü. O zamandan beri, teknoloji daha da geliştirildi ve şimdi farklı blok zincirleri üzerinde çalışı: Şirketin web sitesine göre, “Chainlink, blockchain agnostiktir”. Google, Tezos ve Oasis Networks dahil olmak üzere bir dizi başarılı ortaklıklar kurmuştur.
Chainlink Nasıl Çalışıyor?
Chainlink, sözde Oracle’ların doğrulanması için Ethereum’a dayalı merkeziyetsiz çözümdür. Oracle’lar, bir sözleşmenin yürütülmesi için gerekli olan “gerçek dünyadan” harici bilgileri haritalamak için akıllı sözleşme platformları tarafından kullanılır. Yani, Chainlink teknolojisinin arkasındaki temel fikir, bir Oracle tarafından sağlanan verilerin akıllı bir sözleşmeye aktarılmadan önce doğrulanmasıdır.
Dış verilerin gerçekliğini değerlendirmek için önemli bir bileşen olarak Chainlink, Oracle’lar için itibarlı bir sistemdir. Derecelendirme sistemi Amazon veya Ebay’e benzer şekilde çalışır. Bununla birlikte, Chainlink’te itibar örneğin kullanılabilirlik, yanıt süresi ve başarıyla tamamlanan siparişler gibi çok sayıda anahtar rakama dayanmaktadır.
Teknik bir bakış açısından baktığımızda Chainlink ağı, hizmeti sağlamak için birbirleriyle iletişim kuran bir zincir üstü ve bir zincir dışı bileşenden oluşur. Zincir üzerindeki bileşen, Ethereum blok zincirinde uygulanan akıllı sözleşmelerden oluşur. Bunlar, dış verilere erişmek isteyen kullanıcılardan gelen veri taleplerini işleyen Oracle kontratlarıdır. Veri sorgularını filtrelerler. Ağ bir talep alır almaz, Chainlink ağı bunu bir dahili sözleşmeye dönüştürür (3 ayrı sözleşme).
Chainlink Nasıl Satın Alınır?
Chainlink satışı yapılan tüm kripto para borsalarından alım veya satım yapabilirsiniz. Sizlere önerebileceğim en iyi borsalardan birisi Binance borsası olur. Binance kripto para dünyasında oldukça popülerdir. 2017 Yılında Hong Kong’da kurulmuştur ve büyük başarılara imza atarak yüksek hacimli borsalar arasına girmeyi başarmıştır. Bununla birlikte Türkiye’de de fazlası ile kullanılan yabancı bir kripto para borsası olmuştur.
Binance platformu, yüzlerce altcoin ve farklı pariteler çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Binance’in avantajlarına gelecek olursak şunları ifade edebiliriz:
- Binance yüksek güvenlik uygulamaları ve hack gibi olaylarda ayırdığı kullanıcı fonu sayesinde üyelerini mağdur etmez.
- API key ile işlem yapma olanağı sunar. Arayüzü ve kullanımı oldukça kolaydır.
- Fiyat ve hacim grafiklerini kullanmak oldukça basittir.
- Yüksek hacme sahiptir, bu da fazla beklemeden market order emirleri verebileceğiniz anlamına gelir.
- Düşük işlem ücreti (fee) ile işlem yapabilirsiniz bu oran en fazla %0,1 dir.
- KYC yapılması gerekmeden günde 2 BTC’ye kadar işlem imkânı bulunmaktadır.
Binance’de hesabınız yok ve nasıl hesap oluşturacağınızı bilmiyorsanız sizin için hazırladığımız “Binance Başlangıç Rehberi” makalemize giderek Binance’de nasıl hesap oluşturacağınızı öğrenebilirsiniz.
Hesabınızı oluşturduktan sonra Binance hesabınıza giriş yapın. Daha sonra Al/Sat sekmesine tıklayın. Chainlink satın almak için arama kısmına LINK yazarak işlem çiftini seçin ve satın alma sayfasına gidin. Bu aşamada karşınıza iki seçenek çıkacaktır;
- Piyasa: Bir piyasa emri, mevcut piyasa fiyatından belirli sayıda Chainlink (LINK) satın almak istediğinizi belirtir. Bir piyasa emri verdiğinizde, yalnızca hangi token’ı satın almak istediğinizi ve ne kadar satın almak istediğinizi belirtmeniz gerekir. Satın alma işlemini tamamladığınızda o anki piyasa fiyatından almak istediğiniz miktarda LINK cüzdanınıza eklenecektir. Piyasa emirlerinin yerine getirilme olasılığı, limit emirleri gibi diğer emir türlerinden daha fazladır çünkü emrinizin gerçekleştirilmesi gereken bir fiyat belirtmezler. Ancak, piyasanın sürekli değişmesine bağlı olarak platformunuzda gördüğünüzden daha fazla para ödeyebilirsiniz.
- Limit: Bir limit emri ise, belirli sayıda Chainlink satın almak istediğinizi, ancak yalnızca belirli bir fiyattan satın almak istediğinizi belirtir. Bir limit emri verdiğinizde, hangi token’ı satın aldığınızı, token satın almak istediğinizi ve hangi fiyattan satın almak istediğinizi belirtmeniz gerekir.
Siparişinizi verdikten sonra, bakiyeniz yeterli ise işlem emri gerçekleştirecektir. Siparişiniz gerçekleştirildiğinde, satın aldığınız varlığınızı cüzdanınızda göreceksiniz.
Chainlink Satın Alabileceğiniz En İyi Kripto Para Borsaları
Exchange | Benefits | Number of Crypto | More information |
---|---|---|---|
![]() | Best exchange worldwide, 250+ cryptocurrencies available | 100+ | Open Binance |
![]() OKEX | Low fees, 100+ cryptocurrencies available | 100+ | Open OKEX |
![]() Kraken | International exchange | 75-100 | Open Kraken |
![]() | Biggest US Crypto Exchange | 100+ | Open Coinbase |
![]() eToro | Platform for Crypto & Stocks | 75-100 | Open eToro |
Chainlink Fiyat Beklentileri
Chainlink, Ocak ayında 11,45 dolardan işlem görmeye devam etti. Şaşırtıcı bir şekilde, fiyat 2 Mayıs’ta yeni bir zirveye ulaşmak için 51.17 dolara yükseldi.
Çok fazla ilgi çekmiş ve projelerine yeni kullanıcılar çekmiştir. Temel bilgiler birçok analist için sağlıklı görünüyor. Altcoin, ürünlerini ve geliştirmelerini zaman içinde iyi bir şekilde piyasaya sürmekte ve istikrarlı bir şekilde büyümekte proaktif olmuştur. Chainlink yıl sonu tahmini coin’in güzel artışlar yakalayacağı yönünde.
Öte yandan, tüm piyasa duyguları ve haberleri saklambaç oynarken veya diğer öngörülemeyen koşullar veya önde zorlu bir yol açan rakip madeni paralar göz önüne alındığında, altcoin fiyatı marjinal bir düzeltme sergileyerek onu yaklaşık 80-90 dolar destek seviyelerine indirebilir en iyi.
Chainlink geleceği 2021’de, daha fazla ortaklık, büyük bir rezerv fon hazinesi ve talep edilen bir hizmetle, platformun zamanla ortaya çıkabilecek her türlü zorluğun üstesinden gelmek için iyi hazırlandığı görülüyor. Uzmanların Chainlink yorumları, Chainlink yıl sonu tahminleri 2025, 900 ila 1.000 ABD Doları arasında bir ticaret değeriyle üstel bir gelişme görmesi yönünde.
Chainlik’in Yol Haritası
- Chainlink’in mimarisini oluşturma
- Oracle’lar için güvenliği tanımlama
- Chainlink yaklaşımının Oracle’ların ve veri kaynaklarının merkeziyetsizleştirilmesi
- Güvenlik hizmetlerinin yanı sıra LINK token’lerinin oynadığı rollerin tanımlanması
- Daha iyi gizlilik korumaları, güvenilir donanım kullanımı, altyapı değişiklikleri ve genel Oracle programlanabilirliğini içeren uzun vadeli geliştirme stratejisi
- Alternatif Oracle tasarımlarının gözden geçirilmesi
- Chainlink geliştirmesine rehberlik eden tasarım ilkelerinin ortaya çıkardığı sonuçlar
Chainlink’in Büyük Ortaklıkları
Chainlink (LINK), son zamanlardaki fiyatlanma performansıyla öne çıkan popüler kripto para birimlerinden birisi oldu. 2017 yılında gerçekleştirmiş olduğu ICO’dan bu yana hem kripto para sektöründe hem de bu sektörün dışında da bir dizi önemli ortaklıklara imza attı. Bunlardan birisi ise teknoloji devi Google. Chainlink, 2019 yılında dünya teknoloji devi Google ile ortaklık anlaşmasını duyurdu.
Bu ortaklık hem Google hem de LINK’ten yapılan ikili açıklamalarla doğrulandı. Bu ortaklığın bir sonucu olarak Google Cloud kullanıcıları, Google’ın en popüler bulut hizmetlerinden biri olan BigQuery’ye bağlanmak için Chainlink’i kullanmaya başladılar. Bu ortaklığın resmileşmesi ile birlikte fiyatına da büyük etki yaratmıştı ve o günden bu yana LINK fiyatı, ciddi fiyat artışları yaşadı.
Bu önemli ortaklıklarının ardından Intel, Deutsche Telekom, Oracle ve BSN ile ciddi ortaklıklar kurarak bağlantılarını genişletmeye devam etti. Şu anda Chainlink ekosisteminde kripto para alanı sektöründen de çok sayıda oluşum yer alıyor. Polkadot’tan Tezos’a kadar yaklaşık kadar 200 proje ve kripto para şirketi Chainlink’in büyüyen ekosisteminde kendisine yer buldu. En önemli ortaklar arasında SWIFT, Google, Oracle, Gartner ve IC3 bulunmaktadır. Google’ın yanı sıra, özellikle SWIFT, dünya çapında 11.000’den fazla finans kurumunu teknolojisiyle birleştiren büyük bir isimdir.
Chainlink Fiyatı