Ethereum nedir?
Ethereum, blockchain teknolojisine odaklanan açık kodlu bir yazılım platformudur. Akıllı Sözleşmeler hazırlayabileceğiniz bir altyapıya sahiptir. Geliştiricilerin merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmasına ve bunları dağıtmasına olanak sağlar. Basitçe ifade etmek gerekirse, Ethereum’un amacı, blockchain teknolojisini kullanarak veri depolamak, ticari ve karmaşık finansal işlemlerde üçüncü şahıslara ihtiyaç olmadan işlem gerçekleştirmektir.
Bunun üzerine, ether olarak bilinen bir şifreleme özelliği sağlar. Diğer kripto para birimleri gibi, farklı cüzdanlar arasında transfer yapılabilir.
Her ikiside en popüler iki dijital para birimi olsalarda Ethereum Bitcoin’in kullanmadığı gelişmiş akıllı sözleşme hazırlama özeliiğine sahiptir.
Ethereum altyapısı başlangıçta Vitalik Buterin tarafından 2013 sonlarında geliştirildi. Başlangıçta Ethereum’un teknik tasarımını ve protokolünü açıklayan Ethereum white paper’ı yayınladı.
Bitcoin’e benziyor mu?
Hem Ethereum hem de Bitcoin özelliklerinden elde edilebilen çok sayıda karşılaştırma vardır; Bununla birlikte, iki kripto paranın birbirine ne kadar benzediği ise belirsizdir.
İki kripto paranın da ortak noktasına bakarak başlayalım. Her ikisi de blockchain teknolojisini kullanıyorlar. Ethereum için blockchain teknolojisi farklı bir amaç ifade etmektedir. Bitcoin blockchain teknolojisini , dijital para birimini takip etmek için kullanılır; Ethereum ise merkezileştirilmiş herhangi bir uygulamanın programlama kodunu çalıştırmaya odaklanıyor.
Dolayısıyla, iki kavram birbirine benzer olarak düşünülse de, daha büyük resme bakmaya başladığınızda pek çok farklılık var. Ethereum bir kripto paradan çok daha fazlasıdır, ancak bu sıklıkla unutulmaktadır. Ethereum akıllı sözleşmeler yoluyla ticari faliyetlerde aracı kurumlara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
Ethereum için Önemli Tarihler
2013
Bu, Ethereum için çok önemli bir yıldı, çünkü Ethereum’un Vitalik Buterin tarafından tanımlandığı zamandı. Kavramı açıklayan ilk makaleyi yazdı.
Bu yılın ilerleyen zamanlarında Vitalik Buterin bu yeni platform için bir geliştirme önerdi.
Ocak 2014
2014 başlarında konsept daha sonra Vitalik tarafından Miami’de düzenlenen Kuzey Amerika Bitcoin Konferansı’nda resmi olarak ilan edildi. Burada başlıca çekirdek geliştiriciler olarak düşünülen Dr. Gavin Wood ve Jeffrey Wilcke ile işbirliği yapacağını açıkladı.
Nisan 2014
Vitalik, Ethereum Virtual Machine’in resmi şartnamesi olan Yellow Paper’i yayınlayarak Ethereum için ilk prototip platformunu resmen işaretleyen, yedi farklı programlama dili içine ilk işlevsel uygulamayı kodlamadı.
Temmuz 2014
Ethereum Temmuz ayında ön satışa çıktı. Toplamda 60.102.216 Etherum 31.591 Bitcoin karşılığında yatırımcısı ile buluştu.
Ağustos 2014
Ethereum’un ön satış rakamları 14 milyon doların üzerine çıkarak çok başarıya ulaştı.
Eylül 2014
Ethereum değeri artmaya devam ediyor ve ön satışta 60 milyon ethereum yatırımcılar tarafından satın alındı, geri kalan Ethereumlar ise İsviçre merkezli ve kar amacı gütmeyen Ethereum Vakfı’na cüzdanlarına gönderildi.
Kasım 2014
DEVCON-0 etkinliği ile dünyanın dört bir yanından gelen Ethereum geliştiricilerini bir araya geldi. Berlin’de bir araya geliştiriciler burada ethereum’un geleceği ve altyapısı konularında fikir alışverişinde bulundular.
Bu etkinlikte gösterilen sunumlar, Ethereum’u daha güvenilir ve ölçeklenebilir hale getiren girişimlere sahipti.
Nisan 2015
Bu ay, hem Ethereum platformu hem de Ethereum tabanlı projeler için fon teklif eden DEVgrant programı açıklandı.
Program, Ethereum’a katkıda bulunan geliştiricilere ödül ve destek vermenin bir yolu olarak tasarlandı.
Temmuz 2015
Temmuz ayının sonlarında, Ethereum projesinin ilk kilometre taşı olan Frontier serbest bırakıldı. Bu akıllı sözleşme başlangıçta geliştiriciler tarafından beta sürüm olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır; Ancak, çok başarılıydı ve aslında Ethereum ekosistemini geliştirmek için kullanılıyordu.
Kasım 2015
DEVCON-1 Londra’da gerçekleşti ve beş günlük bir etkinlikti. İlk konferanstan çok daha büyüktü ve 100’in üzerinde sunum yaptı ve 400’den fazla katılımcı burada bir araya geldi. Bu toplantıyı Ethereum için gerçekten harika yapan şey, UBS, IBM ve Microsoft gibi büyük şirketlerin konferansta olmasıydı.
Mart 2016
Planlanan bir protokol güncellemesi olan Homestead, Ethereum ağına uygulandı ve bir önceki ağda iyileştirmeler yapıldı.
Mayıs 2016
Mayıs ayında Ethereum, DAO’nun kalabalık bir satışla 150 milyon dolar rekorunu kırmasıyla övgülerin sahbi oldu.
Bu, Ethereum için büyük bir destekti.
Haziran 2016
Mayıs ayındaki olumlu gelişmeler yerini siber saldırılara bıraktı ve hackerlar ethereum altyapısına saldırarak 50$ değerinde Ethereum çaldı.
Bu olay, daha sonra ayda tartışmalara yol açtı ve bir takım anlaşmazlıklar yaşandı.
Temmuz 2016
Bir önceki ay yaşanan anlaşmazlıkların doğrudan bir sonucu olarak, ağ iki farklı gruba ayrıldı; Ethereum (ETH) ve Ethereum Classic (ETC).
Ethereum, merkezi olmayan karar verme ve çatışma çözümünü savundu; Ethereum Classic ise blok zincir değişmezliği için savundu. Bu daha sonra Ethereum vakfı, geliştiriciler, iş ortakları, küçükler ve ekosistem kullanıcılarının ETC ile ilişkisini kesmesine yol açtı.
Şubat 2017
Şubat, Microsoft ve diğer önemli teknoloji devlerinin ve bankaların Ethereum blockchain teknolojisinin benimsenmesini ilerletmek için bir topluluk oluşturuldu.
Mayıs 2017
Geçtiğimiz yılın Mayıs ayına kadar, ilk Kurumsal Ethereum İttifakı ilan edildikten sadece dört ay sonra, daha birçok önde gelen şirket ve müşteriler eklenince katılımcıların sayısında büyük bir artış yaşandı.
Bu olay sonrası , Ethereum’un sonunda Bitcoin’i , geçeceğine inananların sayısı arttı.