Bitcoin, belli bir merkezde güvenlik önlemleriyle kurulan sanal para anlamına geliyor. Alıcı ile satıcının arasında belirlenen fiyatlar dahilinde ya kazanıyorlar ya da kaybediyorlar. Eğer fiyatlar hemen hemen her zaman birbirlerine yakın durumda ise kendine belli bir alan oluşturuyor. Kişiye özel sistemler kurularak şifreler veriliyor. Ayrıca şifre özelliğinden dolayı cihazlar arasında bağlantı kurabiliyor. Sanal para kullanmak bir tercih meselesidir. Kullanmak isteyen kişiler şunu da bilmelidirler ki her zamanlar kazanmaları mümkün değildir. Bunu oranlar ve kişilerin verdiği değerler belirler. Bu yüzden bir gün kazanıyorlarsa bu diğer gün de kazanacakları anlamına gelmez. Ertesi gün kaybedebilirler. Bir sonraki gün tekrar kazanabilirler.
Bitcoin Dolandırıcıları
Birçok sistem üyeleri doğru ve güvenilir bir şekilde kazansınlar diye onlara güven verip vadettiklerini eksiksiz yerine getiriyor. Ama kötü amaçlı kurulan yapılar kullanıcıların sanal paralarını kendi hesaplarına aktarabiliyorlar. O yüzden sanal para kullanan kişilerin aslında biraz da uyanık olmaları gerekiyor.
Sanal Para Hakkında Düşüncelerimiz
Gerçek anlamda kurulan sistemlerde kendi kazandığınız paranın sadece siz sahibi oluyorsunuz ve paranızı sadece siz yönetebiliyorsunuz. Lakin yaptığınız her hareket size her zaman kazanç getirmiyor. Yanlış verdiğiniz bir karardan ötürü paranızı kaybedebilirsiniz. Siz paranızı yönetebiliyorsunuz lakin bu da kendinizi bütün dış etkenlere karşı korumanız gerektiği anlamına geliyor. Mesela herhangi bir saldırıyla karşı karşıya gelir de paranızı kaybederseniz, çözümünü sadece siz bulabilirsiniz. Buna hiçbir şirket yardım edemez. Bu duruma hiç düşmemek için şifrenizi hiç kimse ile paylaşmayın ve cihazınıza bilmediğiniz hiçbir uygulamayı indirmeyin.
Dolandırıcıların Politikaları Nelerdir?
Ponzi Şemaları
Aslında birçok sanal para dolandırıcıları bu sistemi kullanarak hırsızlık yapıyorlar. Burada ilk yapılan şey kullanıcıların gözlerini boyamaktır. Çoğu zaman eski üyeler yeni müşteri getirirler, yeni üyeler ise kendilerini başka bir dünyada buldukları için hırsızlığa uğradıklarını bile anlamazlar.
Küçük bir para ile giriş sağladığınızda otomatik olarak karşınıza en fazla kazanılan tablolar geliyor. Kullanıcı bu tabloya yüksek duygularla inanarak katıldığında bazıları az miktarda paralar kazanıyorken çoğu kişi ise parasını kaybediyor ve üstelik dolandırıldıklarının farkında bile değiller. Bundan ötürü bu sistemden ne kadar uzak durursanız sizin için o kadar iyi olur.
Bulut Madencilik
Bu sistem de yine çok bilindik bir sahte sistemdir. Madenle ilgili hiçbir ürüne sahip değilken sanki varmış gibi kullanıcılara sunuluyor. Yüksek gelir tabloları verilerek kullanıcıların dikkati çekilmeye çalışılıyor. Buna inanan ve katılan kullanıcılar birçok madenci ürünü ve yerleri kazanıyor. Lakin aslında ortada kazanılan hiçbir şey olmadığı için yapı çöküyor. Üyelerin aslından sahtesini ayırt etmesi gerekiyor. Aksi takdirde paralarının hepsini kaybedebilirler.
Bitcoin Cüzdan Uygulamaları
Bütün kullanıcılar sanal paralarını güvenli bir şekilde saklamak ve istedikleri zaman da harcamak isterler. Sahtekar insanlar da kullanıcıların bu isteklerinden yola çıkarak onlara sistemlerinden paralarını iyi bir şekilde saklayacaklarını söyleyip bir anda paralarla beraber ortadan kayboluyorlar. Eğer böyle bir şey kullanmak istiyorsanız çok kapsamlı bir şekilde araştırma yapmanız gerekiyor.
Phising
En basit yöntem budur. Örneğin kişi bir oyun oynuyor ve oyun esnasında ekrana reklam geliyor. Sonra bu reklama girip siteye giriş sağlıyor. Lakin giriş sağladığı site gerçek sitenin birebir kopyası durumunda. Bu yüzden gerçek sitede paraları var ise onlar sahte siteye aktarılıyor. Bu sayede aslında kullanıcı dolandırılıyor.
RİPPLE NEDİR VE NE İŞE YARAR?
Burada amaç, bütün para birimlerinde daha rahat geçiş sağlamaktır. Eski sistemlerin kalıplarını kıran gösterişli ve etkili bir sistem olmayı başarmıştır.
XRP Nedir ve Ne İşe Yarar?
Ripple’nin daha rahat işlev görmesi için ona kolaylık sağlayan bir araçtır.
Ripple ve Bitcoin’in Benzerlikleri Var Mıdır?
İkisi de paranın sanal yolla yönetilmesi ile ilgilendiği için benzerlikleri vardır diyebiliriz. İkisinde de üçüncü bir şahsa gerek duyulmaz. Ve üstelik kendilerini yani kullanıcıların paralarını korumaya alırlar, kimse onlara hırsızlık yapamaz.
Farklılıkları Nelerdir?
RİPPLE BİTCOİN
- Herkese açık – Özel şirket
- İşlem hızı zorluğa – 3 ya da 5 saniye
göre 1 saat
- 40 ABD doları – 0,004 ABD doları
- Saniyede işlem – 1.500
sayısı 10
- Enerji maliyeti – Yok denecek kadar az
250 kwh
- Maksimum token – 100 milyar
Sayısı 21 milyon
Kripto Para Çeşitleri Nelerdir?
- Bitcoin Amerikan Doları
- Ethereum Amerikan Doları
- Bitcoin Cash Amerikan Doları
- Litecoin Amerikan Doları
- EOS Amerikan Doları
- Algorand Amerikan Doları
- Cosmos Amerikan Doları
- Basic Attention Token Amerikan Doları
- Bitcoin Diamond Bitcoin
- Bitcoin Gold Bitcoin
- Bittorrent Amerikan Doları
- Dash Bitcoin
- Decred Bitcoin
- Holo Amerikan Doları
- Icon Amerikan Doları
- IOS Token Bitcoin
- IOTA Amerikan Doları
- Komodo Bitcoin
- Lisk Bitcoin
- Nano Amerikan Doları
- NEO Amerikan Doları
- Tron Amerikan Doları
- USD Coin Amerikan Doları
- Monero Bitcoin
Yazmış olduğumuz bu yazımızda bitcoinin ne olduğuna, dolandırılmamak için ne yapılması gerektiğine ve diğer sanal paralara değindik. İyi günlerde okumanız dileğiyle…