Vadeli işlemler multi-trilyon dolarlık bir sektörde faaliyet gösteriyor. Bir varlığın fiyatının gelecekte daha yüksek veya daha düşük olup olmayacağı konusunda spekülasyon yapmanızı sağlayan karmaşık finansal araçlardır.
Altın, petrol ve buğday gibi emtia ticareti yaparken vadeli işlemler özellikle yaygın olsa da – o zamandan beri Bitcoin sahnesine ulaştılar. Bitcoin vadeli işlemlerine erişmeniz gerekip gerekmediği, finansal hedeflerinize, piyasa anlayışınıza ve ne kadar risk almak istediğinize bağlı olacaktır.
Vadeli İşlem Yapabileceğiniz Borsalar
Bu makalemizde sadece Binance üzerinden nasıl vadeli işlemler yapabileceğinizi anlatacağız.
Makalemizin içeriği şu şekilde;
- Vadeli İşlemler Nedir?
- Binance Vadeli İşlemler
- Binance Vadeli İşlem Platformunun Özellikleri
- Binance Vadeli İşlemler Hesabı Açma
- Binance Vadeli İşlem Hesabı Finansmanı
- Binance Vadeli İşlemler Arayüzü
- İlk İşlem
Vadeli İşlemler Nedir?
Vadeli işlemleri sofistike finansal ürünlerdir. Bu nedenle, ilk önce bir vadeli işlem ticaretinin kendisinin gerçekte nasıl çalıştığını anlamak geliyor.
Adından da anlaşılacağı gibi, bir vadeli işlem sözleşmesi satın alarak veya satarak, bir varlığın gelecekteki fiyatını tahmin etmek istiyorsunuz. Bu ister altın, petrol, hisse senedi veya Bitcoin olsun – sözleşmenin süresinin “kullanım fiyatının” altında mı yoksa altında mı sona ereceğini tahmin etmeniz gerekir
Kullanım fiyatı, piyasaların sözleşmelerin süresi dolduğunda varlığın fiyatının olacağına inandıkları şeydir. Çoğu durumda, bir vadeli işlem sözleşmesi üç aylık bir süreye sahip olacaktır, ancak daha kısa ve daha uzun dönemler de mümkündür.
Örneğin, Bitcoin’in şu anki fiyatı 17.500 dolar olabilir ve 3 aylık bir vadeli işlem sözleşmesinin kullanım fiyatı 16.800 dolar olabilir. Bu, Bitcoin fiyatına ilişkin gelecekte düşüş eğilimine işaret eder.
Basitçe söylemek gerekirse, Bitcoin vadeli işlem sözleşmesinin üç ay içinde 16.800 dolardan daha yüksek veya daha düşük bir fiyata kapanıp kapanmayacağını tahmin etmeniz gerekmektedir. Doğru tahmin ederseniz kar edersiniz. Yapmazsanız, mali bir kayıp yaşarsınız.
Vadeli işlem sözleşmesi sona erdiğinde dayanak varlığı satın almak veya satmak zorunda olduğunuzu unutmamak önemlidir. Ancak, vadeli işlemlerinizi genellikle sona ermeden önce yükleyebilirsiniz, bu da daha esnek ve riskten kaçınmanıza olanak tanır.
Örneğin, karınızı erkenden kilitlemek isteyebilirsiniz. Veya, vade sonunda daha büyük kayıplarla sonuçlanacağından emin olduğunuz bir ticaretteki kayıplarınızı azaltmak isteyebilirsiniz.
Ayrıca vadeli işlemlerin “kısa” olmanıza izin verdiğini de belirtmeliyim. Bu, Bitcoin’in gelecekteki değerinin düşeceği konusunda spekülasyon yaptığınız anlamına gelir.
Binance Vadeli İşlemler
Binance, kullanıcılarının her gün 100’lerce kripto para biriminde işlem yapmasına izin veren en büyük kripto para birimi borsalarından biridir. Binance, tüccarların yalnızca bir kripto para biriminin değeri arttığında kar edebileceği bir spot ticaret borsası olarak başladı. Bununla birlikte Binance, yatırımcıların kaldıraç kullanmasına ve hem kısa hem de uzun pozisyonlar açmasına olanak tanıyan bir vadeli işlem platformu olan ‘Binance Vadeli İşlemleri’ni başlattı.
Bu kılavuz, Binance Vadeli İşlemler platformunu kullanmaya başlamak için tam olarak bilmeniz gerekenler konusunda size yol gösterecektir.
Bu kılavuzda size aşağıdaki konularda yol göstereceğiz:
- Binance Vadeli İşlem Platformunun Özellikleri
- Binance Vadeli İşlemler Hesabı Açma
- Bir Binance Vadeli İşlem Hesabı Finansmanı
- Binance Vadeli İşlemler Arayüzü
- İlk Ticaretinizi Yapmak
- Binance Vadeli İşlem Sinyalleri
- Binance Vadeli İşlemler hesabını nasıl açtığımıza bakmadan önce, vadeli işlemler platformunda bulmayı beklediğimiz özellikler hakkında konuşalım.
1. Binance Vadeli İşlem Platformunun Özellikleri
Binance Vadeli İşlemler çekici bir ticaret platformudur çünkü yatırımcıların iki şey yapmasına izin verir:
- Kısa pozisyonlara girin
- Kaldıraçla ticaret yapın
Bunlar, trader’lar için çok önemli iki özelliktir çünkü onlara kripto para birimi ticareti yaparken kar etmeleri için farklı yollar sunar. Bitcoin’in fiyatı her zaman yukarı doğru hareket etmez ve düzenli olarak ciddi bir düşüş hareketi yaşar. Binance Vadeli İşlemler ile tüccarlar Bitcoin yukarı veya aşağı hareket ettiğinde kar edebilir. Kaldıraçla işlem yapabilmek de çok önemlidir, çünkü bu, yatırımcıların hesaplarındaki fonların 100 katından fazla işlem yapabilmelerini sağlayarak kazançlarını en üst düzeye çıkarmalarına olanak tanır.
Long & Short İşlemler
Özlem süreci çok fazla şu şekilde özetlenebilir: belirli bir fiyattan kripto para satın almak, kripto para biriminin fiyatı yükselmek, ardından kripto para birimini yeni artan fiyatından satmak ve getiri elde etmek. Örneğin, Bitcoin fiyatının şu anda 10.000 dolar dan işlem gördüğünü ve 1 BTC almaya karar verdiğinizi varsayalım; bu, satın alma fiyatınızı 10.000 dolar yapar. Şimdi, Bitcoin’in fiyatı 11.000 dolara çıkarsa ve siz satarsanız, bu % 10’luk bir getiri ile sonuçlanacak ve herhangi bir alım satım ücreti eksi 1.000 dolar kar sağlayacaktır. Bu süreç, bir kripto para biriminde uzun süre devam etmek olarak bilinir ve birçok yeni trader’ın yatırım yapma eğiliminde olduğu birincil yöntemdir.
Bu, aşağıdaki şekilde özetlenebilecek kripto para biriminin kısalması sürecine zıttır: istekli bir borç verenden bir kripto para birimi ödünç almak, daha sonra hemen piyasa fiyatından satılır, kripto para biriminin fiyatı düşer, kripto para birimi daha sonra yeniden satın alınır. daha düşük maliyet daha sonra borçluya iade edildi.
Artık Binance Vadeli İşlemler platformundan ne bekleyeceğimizi bildiğimize göre, nasıl hesap açabileceğimize bir göz atalım.
2. Binance Vadeli İşlemler Hesabı Açma
Binance Vadeli İşlemlere başlamak çok basittir. Bir Binance Vadeli İşlemler hesabı açmadan önce, önce normal bir Binance hesabı açmanız gerekecek. Henüz bir hesabınız yoksa, Binance.com‘a gidin ve web sayfasının sağ üst köşesindeki “Kaydol” seçeneğine tıklayın. Ayrıca buraya tıklayarak Binance’e kaydolabilir, ardından aşağıdaki adımları yakından takip edebilirsiniz:
- e-posta adresinizi ve şifrenizi girin.
- Ardından “hesap oluştur” u tıklayın
- Daha sonra e-postanıza bir doğrulama mesajı almalısınız – kaydınızı tamamlamak için e-postadaki talimatları izleyin.
Şimdi, eğer zaten normal bir Binance hesabınız varsa (veya yeni bir tane oluşturduysanız), Binance Vadeli İşlemler hesabınızı Binance ana sayfasına gidip önce ‘Ticaret’ düğmesine ve ardından ‘Vadeli İşlemler’e tıklayarak açabilirsiniz.
Şimdi Binance Vadeli İşlemler arayüzüne bakmalısınız. Binance Vadeli İşlemler hesabınızı açmak için ‘şimdi aç’a tıklayın ve Binance Vadeli İşlemler hesabınız şimdi açık olmalı!
3. Binance Vadeli İşlem Hesabı Finansmanı
Şimdi ticarete başlayabilmek için Binance Vadeli İşlemler hesabınıza biraz para yatırmanın zamanı geldi! Platformdaki tüm vadeli işlem sözleşmeleri Tether’de (USDT) işlem görür, bu nedenle Binance Vadeli İşlemler platformunda işlem yapmaya başlamadan önce bir miktar USDT yatırmanız gerekir.
Spot Cüzdanınızdan (bu, normal Binance’de kullandığınız cüzdan) Vadeli İşlemler Cüzdanınıza (Binance Vadeli İşlemler platformunda kullandığınız cüzdan olacaktır) para aktarabilirsiniz. Vadeli İşlemler Cüzdanınıza para aktarmak için, ekranın sağ alt kısmındaki “Transfer” düğmesine tıklamanız yeterlidir. Daha sonra transfer etmek istediğiniz USDT miktarına karar verebilir ve “Transferi onayla” yı tıklayabilirsiniz. Daha sonra Vadeli İşlemler Cüzdanınıza eklenen fonları görmelisiniz.
Spot cüzdanınızda USDT yoksa, önce normal binance hesabınızdan bir miktar USDT satın almanız gerekecek ve ardından fonları Vadeli İşlemler Cüzdanınıza aktarabileceksiniz. USDT’yi kartla satın alabilir veya Spot Cüzdanınıza yatırabilirsiniz.
4. Binance Vadeli İşlemler Arayüzü
Şimdi yukarıdaki resimde çok şey dönüyor gibi görünüyor, ancak her bölümü ayıralım:
- Bu, ticaret yapmak istediğiniz sözleşmeyi seçebileceğiniz ve aynı zamanda kaldıracınızı ayarlayabileceğiniz yerdir. Binance’in aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda sözleşmesi var ve bunlardan birincisi açıkça BTCUSDT sözleşmesiydi. Platformdaki varsayılan kaldıraç 20x’tir, ancak bunu 125x’e kadar kaldırabilirsiniz. Burada ayrıca çapraz kenar boşluğu ve ayrı kenar boşluğu arasında geçiş yapabilirsiniz.
- Bu sizin grafiğinizdir, fiyat grafiği (orijinal veya ticaret görünümü düğmesine tıklayarak) ve sipariş defteri derinliği arasında geçiş yapabilirsiniz.
- Burada, sipariş defterinin derinliğini gösteren grafiklerle birlikte sipariş defteri verilerinin canlı bir beslemesini görebilirsiniz.
- Burada ticaret aktivitenizi kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, bulunduğunuz herhangi bir mevcut pozisyonun durumunu kontrol etmek için sekmeler arasında geçiş yapabileceksiniz. Bu, marj bakiyesi, giriş fiyatı ve mark fiyatı gibi bilgileri içerecektir.
- Burada siparişlerinizi girebilecek ve ayrıca farklı sipariş türleri arasında geçiş yapabileceksiniz.
Platformda oynayabileceğiniz ve tüm özelliklerine alışabileceğiniz bir Binance Vadeli İşlemler test ağı da vardır. Test ağına buradan bir göz atabilirsiniz.
5. İlk İşleminizi Yapmak
Artık Binance Vadeli İşlemler hesabınızı nasıl oluşturacağınız ve finanse edeceğiniz konusunda hız kazandığınıza göre, ilk işleminizi yapmanın zamanı geldi.
Bir ticaret yapmak çok basittir. Önce sipariş türünü seçmek istiyorsunuz, üç seçeneğiniz var:
- Market siparişi
- Limit emri; ve
- Limit emrini durdur
Mümkünse piyasa emrini kullanmaktan kaçınmak istersiniz, çünkü genellikle daha fazla ücret ödersiniz. Bunun yerine, limit emirleri veya stop limit emirleri yoluyla alım satım yapmak, ücretleri düşürür ve alım satımlarınızı gerçekleştirmenin birincil yolu olmalıdır. İşlemlerinize zarar durdurma veya kâr hedefi dahil etmek istiyorsanız, bir stop limit emri kullanmak isteyeceksiniz.