Kusama (KSM) kendisine “Polkadot’un vahşi kuzeni” diyor. Yine de, Polkadot ekosisteminin kodlama güvenlik açıklarıyla ilgili endişelerini çözmeyi amaçlayan bir girişimdir. Olağan test ağının ötesine geçen Kusama, platformunda, topluluğuna ve geliştiricilerine gerçek maliyetlerle araştırma ve geliştirmeye odaklanan bir ağ kurdu. Bu, ana Polkadot platformuna yeni geliştirmeler koymak zorunda kalmadan onu daha ana ağ benzeri hale getirir.
Bu yazıyı okuyarak Kusama (KSM) ile ilgili aşağıdaki sorulara cevap bulabilirsiniz:
- Kusama (KSM) nedir?
- Kusama (KSM) nasıl çalışır?
- Nereden Kusama (KSM) satın alabilirim?
- Kusama yatırımı yapmak
- Kusama (KSM) fiyat beklentisi
- Analistler Kusama (KSM) hakkında ne diyor?
- Kusama yol haritası
Kusama (KSM) nedir?
Kusama, Polkadot’un kurucusu ve Ethereum’un kurucu ortağı ve eski CTO’su Gavin Wood tarafından 2019 yılında kuruldu.
Kusama, Substrate ve Polkadot ile neredeyse aynı kod tabanı kullanılarak oluşturulmuş, ölçeklenebilir özel bir Blockchain ağıdır. Ağ, Kusama’da hızlı hareket etmek ve yenilik yapmak veya Polkadot’ta dağıtım için hazırlanmak isteyen ekipler için deneysel bir geliştirme ortamıdır.
Kusama, Polkadot’un canary network’udur, yani deneysel bir topluluk araştırma ve geliştirme protokolüdür. Temel amacı, geliştiricilerin Polkadot projesinde paraşütleri test etmelerine ve dağıtmalarına veya gerçek ekonomik koşullarla yönetişim ve stake etme işlevlerini denemelerine yardımcı olmaktır.
Her iki zincirin arkasındaki geliştiriciler, Polkadot’un geliştirilmesinde yatan kritik riskleri tam olarak anlamanın en iyi yolu olduğunu varsaydığından, canary testi önemlidir.
Polkadot’un rafine edilmemiş bir versiyonu olan Kusama, bağımsız, merkezi olmayan bir ana ağ olarak işlev görür. Merkezi olmayan sistemlerin doğası gereği kill-switch’leri bulunmadığından, topluluk izin verdiği sürece sürekli olarak çalışacaktır. Polkadot için bir para aktarım zinciri olabilir, ancak hiçbir zaman Polkadot zincirinin kendisiyle birleşmesi amaçlanmamıştır.
Kusama (KSM) nasıl çalışır?
Kusama ağı, iki tür blok zincirinin oluşturulmasına izin verir.
- Aktarma Zinciri – Ana Kusama blok zinciri, bu ağ işlemlerin sonuçlandırıldığı yerdir. Daha yüksek bir hıza ulaşmak için, aktarma zinciri, yeni işlemlerin eklenmesini bu işlemleri doğrulama eyleminden ayırır.
- Parachains – Parachains, işlemlerin doğru olduğunu onaylamak için aktarma zincirinin bilgi işlem kaynaklarını kullanan özel blok zincirleridir.
Röle Zinciri
Kusama Röle Zinciri, ağını sistemin durumu konusunda uzlaşmaya varmasını sağlamak için, adaylık kanıtı (NPoS) adı verilen bir hisse kanıtı (PoS) konsensüs varyasyonunu kullanır.
Bu sistem, kripto para birimini özel bir sözleşmede kilitleyerek KSM’ye yatıran herkesin, çalışması için gerekli olan aşağıdaki rollerden birini veya birkaçını yerine getirmesine izin verir:
- Doğrulayıcılar – Parachain bloklarındaki verileri doğrulayın. Ayrıca, fikir birliğine katılırlar ve ağda önerilen değişiklikleri oylarlar.
- Adaylar – Güvenilir doğrulayıcıları seçerek Aktarma Zincirini güvenceye alın. Adaylar, stake edilmiş KSM tokenlerini doğrulayıcılara devreder ve böylece oylarını kendilerine tahsis eder.
KSM’yi hisseden ve bu rolleri yerine getiren kullanıcılar da KSM ödülleri almaya hak kazanır.
Kusama Yönetişimi
Yazılımın gelişimini üç tür Kusama kullanıcısı etkileyebilir.
Bunlar şunları içerir:
- Referandum Odası – KSM jetonlarını satın alan herkes, ağda değişiklikler önerebilir ve başkaları tarafından önerilen büyük değişiklikleri onaylayabilir veya reddedebilir.
- Konsey – KSM sahipleri tarafından seçilen konsey üyeleri, yazılımda değişiklik önermek ve KSM sahipleri tarafından önerilen hangi değişikliklerin yapılacağını belirlemekten sorumludur. Kusama Konseyi yedi sandalye ile başladı, ancak topluluk ilgisi arttıkça artması planlanıyor
- Teknik Komite – Kusama’yı aktif olarak inşa eden ekiplerden oluşan bu grup, acil bir durumda özel tekliflerde bulunabilir. Teknik komite üyeleri, Konsey üyeleri tarafından oylanır.
Kusama ve Polkadot Arasındaki Fark
Kusama, Polkadot blok zinciri için bir “canary network” olarak markalanmıştır, yani Polkadot’ta başlatılmadan önce denetlenmemiş ve kullanılabilir olan erken kod yayınını sağlar.
İki ağ arasındaki ilk temel fark, yönetişim sisteminin hızıdır. Kusama’da referandum için oy vermek yedi gün ve oylamadan sonra değişiklikleri uygulamak için Polkadot’taki her bir aya kıyasla sekiz gün sürüyor.
İkincisi, Kusama’da doğrulayıcı olmak çok daha kolaydır, çünkü minimum stake etme gereksinimleri Polkadot’dakinden daha düşüktür.
Kusama’nın deneyler için bir blok zinciri olduğunu ve ağın hızını artırmak için istikrar ve güvenlikten vazgeçtiğini unutmamak önemlidir.
Nereden Kusama (KSM) satın alabilirim?
Kusama’ya yatırım yapmak isteyen yatırımcıların aklına ilk gelen sorulardan birkaçı “Kusama nasıl alınır?” ve “Nereden alınır?”dır. Gelin şimdi bu soruları yanıtlayalım. Kusama’yı en düşük ücretlerle Binance’den satın alabilirsiniz. Binance, Türkçe dil desteği, düşük işlem ücretleri ve birçok ödeme yönteminin bulunduğu dünyanın en büyük kripto para borsasıdır. Borsa dünya çapında aktiftir ve birçok kripto para çifti ile işlem yapmanıza olanak sağlar.
Kripto para satın almak isteyen yatırımcılara en popüler ve güvenilir kripto para platformu olarak Binance platformunun kullanılması tavsiye edilmektedir.
Eğer Binance borsasında hesabınız yoksa veya nasıl hesap oluşturacağınızı bilmiyorsanız, sizin için oluşturduğumuz “Binance Kripto Para Borsası – Başlangıç Rehberi” adlı makalemize göz atabilirsiniz.
Kusama (KSM) Satın Alabileceğiniz En İyi Kripto Para Borsaları
Exchange | Benefits | Number of Crypto | More information |
---|---|---|---|
![]() | Best exchange worldwide, 250+ cryptocurrencies available | 100+ | Open Binance |
![]() OKEX | Low fees, 100+ cryptocurrencies available | 100+ | Open OKEX |
![]() Kraken | International exchange | 75-100 | Open Kraken |
![]() | Biggest US Crypto Exchange | 100+ | Open Coinbase |
![]() eToro | Platform for Crypto & Stocks | 75-100 | Open eToro |
Kusama yatırımı yapmak
Kusama, ilk etapta bir geliştirme ve deneysel alan görevi görürken bir anda değer kazandı ve az önce de bahsettiğimiz gibi 15 katı kadar kazandırdı. Şu an için değerli coinler arasında yer alıyor ve yine bu makalemizde yer verdiğimiz blochkain haberine bakacak olursak Kusama’nın gelecekte çok daha iyi işlere imza atacağını tahmin etmek pek de zor olmayacaktır.
Polkadot üzerine inşa edilmesi düşünülen her şey, ilk etapta Kusama’yı kullanacak. Bu durumda Polkadot büyümeye devam ettiği sürece Kusama’nın büyümesi ve geleceği de kesinlikle çok daha güvenilir olacaktır.
Kusama Fiyatı
Kusama (KSM) fiyat beklentisi
Kusama geleceği için uzun vadeli Kusama tahminleri yapmak hiç de kolay olmayacaktır. Ancak kısa vadeli tahminler için eski fiyat hareketlerini inceleyerek Kusama fiyat tahmini yapabilirsiniz.
KSM şu anda 451 dolarlık destek bölgesinin üzerinde işlem görüyor. Bu bölgenin üzerinde olduğu sürece, analistlerin Kusama tahminlerine göre 2x’e doğru bir hareket görmeye başlayabiliriz. Yine de analistlerin Kusama fiyat beklentilerine göre desteğin 451 dolarda tutulmaması, 397 dolara ani bir düşüşe ve 349 dolara ve 271 dolara olası bir düşüşe yol açabilir ki bu da Kusama tahminleri 2021 için iyi bir giriş olabilir.
KSM şu anda 3,115,643,440 dolarlık piyasa değeri ile 367.45 dolardan işlem görüyor. 24 saatlik işlem hacmi 243,403,528 dolar oldu.
Analistler Kusama (KSM) hakkında ne diyor?
Analistlerin Kusama yorumlarına baktığımızda an itibarıyla rekor fiyat ile güncel fiyat arasında çok büyük bir fark bulunmadığı belirtiliyor. Bu durum, KSM geleceği için daha tercih edilir hale getirebilir ve yatırım yapmak isteyenler için de en azından şu an doğru fırsat olarak kabul görüyor.
Kusama’nın 6 ayı geride bıraktığımızda sergilediği yükseliş gerçekten kayda değer ancak Kusama hedef fiyat için kesin bir şey söylemek doğru olamayabilir. Bu yüzden bu yükselişin bu boyutta devam edip edemeyeceği yıl sonunda daha net bir şekilde ortaya çıkacak ve yatırımcıların özellikle bu dönemde daha temkinli davranmaları gerektiği söyleniyor.
Kusama yol haritası
Kusama Zincir Adayı 1 (CC1)
Kusama, Polkadot’un erken, denetlenmemiş ve rafine edilmemiş bir sürümüdür. Polkadot için yönetişimi, stake etme ve paylaşmayı test etmenin yanı sıra ekiplerin ve geliştiricilerin gerçek ekonomik koşullar altında bir Parachain oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan “kanarya” ağı görevi gören ayrı bir zincirdir.
Kusama Zincir Adayı 2 (CC2)
Bu yükseltme teknik olarak yeni bir zincir oluşturdu (CC1’e kıyasla) ve birkaç önemli düzeltmeyi içeriyordu. Tüm CC1 işlemleri CC2 zincirine dahil edildi, bu nedenle kullanıcı hesapları değiştirilmedi.
Kusama Zinciri Adayı 2 (CC2) PrePoS
CC2, bir Yetki Kanıtı öncülünün yerini alarak, bir Yetki Kanıtı sistemine geçiş için ağı hazırlamak üzere bir çalışma zamanı yükseltmesinden geçti. PoS adayı daha sonra Polkadot v0.6.17 sürümüyle gerçek oldu. Bu sürüm aynı zamanda, katılımcıların diğer paydaşları Kusama Konseyi’ne (ağın zincir içi yönetişim sistemi) seçmesine izin veren Konsey seçimleri modülünü de tanıttı. Başka bir sürüm olan v0.6.18, GRANDPA’yı 0.10.0 sürümüne yükseltti ve başka yeni özellikler içeriyordu.
Kusama Zincir Adayı 3 (CC3)
Parçalı bir düzeyde, zincir üzerinde otorite keşfini, önekli depolama eşlemelerine geçişi ve ağın yönetişim sisteminin yenilenmesini içerir.
Kusama’nın yeni merkezi olmayan, zincir içi yönetişim sistemi sonunda Sudo gereksinimlerini kaldıran ve KSM token transferlerinin kilidini açan Referandum 4’ü geçti.
Başarısız Çalışma Zamanı Yükseltmesi
Kusama, 1034 sürümüne çalışma zamanı yükseltme girişiminde bulunurken, bir adlandırma sorunu zinciri tuğlaladı. Polkadot ekibi, Kusama’nın geçmişte yaşamaması için zinciri geri döndürmek, hatalı yükseltmeyi reddetmek ve ardından zinciri yeniden hızlandırmak (“zaman atlama” olarak adlandırılır) için bir dizi güncelleme yayınlayarak yanıt verdi. Canary ağı, başarısız çalışma zamanı yükseltmesinden sekiz gün sonra 12 Ocak’ta normal, warp olmayan bir hız durumuna geri döndü.