Polkadot (DOT), güvenli veri ve bilgi alışverişi sağlamak için bağımsız farklı blockchain ağlarını birbirine bağlayan bir sistemdir. Bu sistem dışarıdan gelecek müdahalelere karşı daha dirençli durabilen bir internet kullanımı oluşturmayı amaçlamaktadır.
Bu anlamda, Polkadot, Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) ve EOSIO (EOS) gibi kripto para borsasını geliştirmeyi amaçlayan en önemli blockchain teknolojilerinden biridir. 2020’de görev başlayan sistem, en yenilerden biri olmakla birlikte sunduğu yeni teknolojik özelliklerle iddialı hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadır.
Yazının devamında aşağıdaki konulara değineceğiz:
- Polkadot (DOT) nedir?
- Polkadot DOT nasıl çalışır?
- Nereden Polkadot alabilirim?
- Neden Polkadot (DOT) İyi Bir Yatırımdır?
- Polkadot Hakkında Uzmanlar Ne Söylüyor?
- Polkadot Fiyat Beklentileri
- Polkadot yol haritası
- Sonuç
Polkadot (DOT) Nedir?
Polkadot, 2016 yılında, Ethereum’un ilk CTO’su olan ve Microsoft için araştırma görevlisi olarak çalışan Gavin Wood tarafından kurulmuşur. Wood, Solidity isimli Ethereum projesinde merkezsiz uygulamaların program dilini yaratmış olmasıyla sağlam bir geçmişe sahiptir.
Polkadot iki farklı sistem üzerine kuruldur. Birincisi Relay Chain yani ana ağ, ikincisi ise Parachain, yani kullanıcılar tarafından oluşturulan ağlardır. Parachainler, relay chain’e eklenebilmekte böylece özel kullanıcı ağları da ana ağın güvenliğinden ve özelliklerinden yararlanabilmektedir.
Polkadot sistemi kullanıcılara birçok avantaj sağlamaktadır. Birçok parçalı ağdan meydana gelen sistem, birlikte çalışan paralel ağlar sayesinde işlemlerde yavaşlama sorununu çözüm getirmektedir.
Polkadot ağının kullanıcıları, ağı kendi istedikleri gibi şekillendirebilmekte ve özelleştirebilmektedir. Polkadot tüm interneti bir zincir gibi işleyerek,ağdaki herhangi bir geliştiricinin sunduğu işlem ile birlikte sistemdeki farklı bir geliştiricinin kodunu birlikte kullanarak ağın ve ekosisteminin büyümesine olanak tanımaktadır. Ağda bulunan tüm projeler sistemi kendilerine göre özelleştirebilmekte ve geliştirebilmekte, böylece sistemin sürekli güncel ve sağlam bir halde kalması sağlanmaktadır.
Polkadot’un DOT isimli kripto para birimi üç farklı amaca hizmet eder. Dot sistemin gelişmesi ve ilerlemesi için oldukça önemli bir roldedir. DOT token ile sistemde yönetim hakkı da satın alınmaktadır. DOT 2017 yılında yapılan ICO ile piyasada yerini almış ve ICO sonrası piyasaya 10 000 000 DOT sürülmüştür. Daha sonraki yıllarda piyasaya sürülen yeni DOT’lar ile toplam miktar 937 000 000 seviyelerine ulaşmıştır. 200 000 000$’a yakın yatırımla Polkadot tarihin en yüksek yatırım yapılan kripto para projelerinden biridir.
Polkadot DOT Nasıl Çalışır?
Polkadot, daha önce bahsettiğimiz gibi üç farklı blockchain platformu üzerinden çalışmaktadır:
Relay Chain
Polkadot’un ana ağı olan Relay Chain, işlemlerin gerçekleştirildiği ağdır. Daha yüksek hızlara ulaşmak için relay chain yeni işlemlerin eklenmesi ile işlemlerin onaylanmasını ayırmaktadır. Böylece sistem saniyede 1000 işlem gibi yüksek hızlarda çalışabilmektedir.
Parachain
Parachainler, kullanıcılar tarafından özelleştirilmiş blockchainler olup, relay chainin hesaplama gücünü işlemlerin doğruluğu ve güvenilirliği için kullanan yapılardır.
Köprüler
Köprüler, Polkadot ağının diğer blockchain ağlarla iletişim kurmasına imkan tanır. Şu an EOS, Cosmos, Ethereum ve Bitcoin ile köprü kurmak için çalışan Polkadot, başarılı olması durumunda merkezsiz bir borsa olarak token değişimine olanak tanıyacaktır.
Bu üç platformla bağlantılı olarak farklı kaynaklar da sisteme yardımcı olmaktadır:
Doğrulayıcılar: Parachaindeki blokları doğrulayan bilgisayarlara verilen isimdir. Ayrıca ağdaki oylamalara da katılmaktadırlar.
Aday Göstericiler: Relay chaini güvenilir doğrulayıcılar seçerek güvende tutmaktadırlar. Aday göstericiler DOT tokenlarını stake ettirerek oylarını kullanmaktadır.
Toplayıcılar: Parachainlerin tüm işlemlerini yürüten nodelardan oluşmaktadırlar. Ayrıca parachain işlem verilerini relay chaine iletirler.
Fishermen: Polkadot ağının kontrolünü sağlar ve kötü işlemleri doğrulayıcılara bildirirler.
Nereden Polkadot Alabilirim?
Polkadot (DOT) şu sıralar yatırımcıların en çok merak ettiği ve satın almak istediği kripto para birimlerinden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir. Peki Polkadot nasıl alınır ve nereden alınır sorusunun cevabı olarak Binance Borsasını önerebiliriz. Polkadot (DOT) satın almak isteyen yatırımcıların öncelikle Binance kripto para borsasında üyelik oluşturmaları gerekmektedir. Türkçe dil desteği, düşük işlem ücretleri, en popüler ve güvenilir kripto para platformu olarak Binance platformunun kullanılması tavsiye edilmektedir.
Binance hesabınızı oluşturduktan sonra, hesabınıza giriş yapın. Ardından “Al/Sat” sekmesine tıklayın. Polkadot satın almak için arama sekmesine DOT yazabilirsiniz. Buradan işlem çiftini seçer ve satın alma ekranına yönlendirilirsiniz.
Satın almak için karşınıza iki seçenek çıkacaktır:
- Piyasa: Mevcut piyasa fiyatından istediğiniz miktarda DOT satın almak için kullanılacak emirdir. Bu seçeneği seçtiğinizde, yerine getirilme olasılığı yüksektir çünkü piyasa emri ile bir koşul belirtmemiş olursunuz. Dolayısı ile o anki geçerli fiyat üzerinden işleminiz gerçekleştirilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, piyasa fiyatlarının çok hızlı değişkenlik gösterebilecek olmasıdır. Bu yüzden, ekranda görünenden daha fazla para ödeyebilirsiniz.
- Limit: Bu seçenek ile istediğiniz miktarda Polkadot (DOT) satın alacağınızı ve hangi koşullar altında satın almak istediğinizi belirtirsiniz. Hangi miktarda DOT tokeni, hangi fiyattan satın almak istediğinizi belirtmeniz gerekir. Bunun sonucunda limit emri vermiş olursunuz.
Sipariş oluşturduktan sonra cüzdanınızda yeterli bakiye varsa, işleminiz gerçekleştirilir. Ardından, bu varlığı cüzdanınızda görüntüleyebilirsiniz.
Eğer Binance borsasında hesabınız yoksa veya nasıl hesap oluşturacağınızı bilmiyorsanız, sizin için oluşturduğumuz “Binance Kripto Para Borsası – Başlangıç Rehberi” adlı makalemize göz atabilirsiniz.
Polkadot Satın Alabileceğiniz En İyi Kripto Para Borsaları
Exchange | Benefits | Number of Crypto | More information |
---|---|---|---|
![]() | Best exchange worldwide, 250+ cryptocurrencies available | 100+ | Open Binance |
![]() OKEX | Low fees, 100+ cryptocurrencies available | 100+ | Open OKEX |
![]() Kraken | International exchange | 75-100 | Open Kraken |
![]() | Biggest US Crypto Exchange | 100+ | Open Coinbase |
![]() eToro | Platform for Crypto & Stocks | 75-100 | Open eToro |
Neden Polkadot (DOT) İyi Bir Yatırımdır?
Polkadot’un geleceği var mı? Neden iyi bir yatırım olabilir gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım. Polkadot platformu, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik konularında rakibi olan çoğu platformdan çok daha iyi bir performans göstermektedir. Özellikle paralel zincirlerin sistemdeki yüksek işlem gerekliliğini minimuma indirmesi sonucu blockchain alanında devrim yaratmışlardır. Ayrıca elde ettiği güçlü network etkisi sayesinde muadillerinden daha avantajlı konumda bulunmaktadır.
Polkadot, etkin bir şekilde uygulamalar üretmenize ve relay-chainden bağımsız olarak uygulamalarınızı çalıştırmanızı sağlamaktadır. Ayrıca tokenları stake ettirerek daha yüksek kazançlar vaad etmektedir. Son olarak, Polkadot farklı blockchainlere uzanan köprüler aracılığıyla etkileşimler kurulmasına olanak vermektedir.
Polkadot ekibi, ürettikleri tasarım ile kullanıcıların işlemlerinin verimli ve gizli bir şekilde yapıldığını belirtmektedir. Böylece, blockchain platformları, ana ağa herhangi bir bilgi sızdırması sonucu yüksek işlem hacmini işlemek zorunda kalmamaktadır. Bu teknolojiyi kullanan farklı platformlar bulunsa da Polkadot rakiplerinden çok daha öndedir ve bu da DOT token fiyatlarına direkt olarak yansımaktadır.
Polkadot Hakkında Uzmanlar Ne Söylüyor?
Dev derecelendirme kuruluşu Weiss Crypto, BNB için risk ve momentum açısından uygun olduğu, market performans derecesi olarak da “C” görüşündedir . Weiss Ratings’in blockchain ve kripto para değerlendirme listesinde DOT “C+” derecesiyle ilk 5 içinde yer almaktadır.
Peki uzmanların Polkadot yorumları neler? Uzmanlar genel olarak DOT’un 2025 senesinde rekor bir fiyat değerine ulaşacağını düşünüyor. Analistler 2021 yılı içinde de ciddi bir değer artışı beklentisi içerisindeler. Analistler Polkadot yıl sonu tahmini için gelecekte güçlü duruşunu devam ettireceği ve fiyatında herhangi bir düşüş olmadan yüksek değer kazanımına devam edeceği öngörülüyor.
Büyük kripto para borsalarından olan Kraken’ın CEO’su Jesse Powell, Polkadot (DOT) ile ilgili Ethereum ile olan benzerliğine dikkat çekerek şunları söylemiştir: “Bu ağda piyasaya sürülen birçok coin var ve Ethereum ağındaki birçok şeyin Polkadot’a taşınacağını göreceğimizi düşünüyorum.” Bu öngörünün gerçekleşmesi Polakodot’un ilerleyen zamanlarda ciddi hareketlerin beklediği anlamına gelmektedir.
Polkadot Fiyatı
Polkadot Fiyat Beklentileri
Polkadot’a yatırım yapmak isteyen yatırımcıların aklına ilk gelene sorulardan bazıları Polkadot artacak mı? Polkadot ne kadar olur? Polkadot geleceği 2021 vb. sorulardır.
Uzmanlar’ın fiyat tahminlerine göre, 2020 yılında DOT’un ısınma turları attığını, 2021 ve 2025 yılları arasında coinin en parlak dönemini geçireceğini düşünmekteler. Bunun nedeninin ise yatırımcıların DeFi protokollerine olan ilgisinin gün geçtikçe artacağı beklentisiyle bağlantılı olduğuna inanılmaktadır. Uzmanlar’ın Polkadot fiyat beklentilerine göre bu dönemde DOT’un ciddi değer kazanacağını ve 2025 yılında DOT’un hedef fiyatının 100 dolar bariyerini geçeceğini düşünüyorlar.
Cryptocurrency Price Prediction analistleri, DOT’un 2021 yılında fiyatının, 2020 yılına göre çok daha yüksek seviyelere gelebileceğini ifade ediyor. Kripto para piyasasını yorumlayan dijital para analistleri, Polkadot (DOT) için 2021 yılı içinde 40 dolarlık fiyat seviyesine gelebileceğini ve kripto para biriminin geleceğinin çok parlak olduğunu düşünmektedir. Analistler, DOT’un geleceğini ele aldıklarında 2024 yılı başında 55 ile 60 dolar düzeyleri arasında bir fiyatın şekilleneceğini ve değer kazanımının devam edeceğini belirtmektedir.
Yol Haritası
Polkadot’un oldukça detaylı bir yol haritası bulunmaktadır.
- Ağ altsistemi: Birinci adım, Peer ağının kurulması ve hayata geçirilmesidir. Önce değiştirilmiş bir devp2p, ardında libp2p hayata geçirilecektir.
- Sonuçlandırma mekanizması: İkinci adım, Optimistic BFT Proof of Authority konsensüs mekanizmasının oluşturulmasıdır. Kötü amaçlı kullanıcıların ağdan atılmaları için gerekli kanıtların oluşturulmasını sağlamaktadır.
- Paralel aday seçimi: Bu aşama, tek bir seri altında, onaylayıcı ifadelerinin öznel kabullerine dayanarak birçok bağımsız araçlar üzerinde anlaşılmasına olanak tanımaktadır.Sonuçlandırma mekanizmasına entegre olarak çalışmaktadır.
- Proof of Stake chain: Konsensus mekanizmasını Proof of Stake alanına genişletilmesi dördüncü adımdır. Belirleyici bir market mekanizması olarak bu modül, tokenları stake etmeyi, onaylayıcı havuzuna giriş çıkışların yönetilmesini içermektedir.
- Parachain’in entegre edilmesi: Bu adım, parachainin kendi konsesnus mekanizması olmadan konsensus oluşturmasına olanak sağlayan, Proof of Stake zincirine bir eklemeyi içermektedir. Çok büyük ihtimalle bu aşama, WebAssembly tabanlı sözleşme yapma altyapısı da sağlayacaktır.
- İşlemlerin işlendiği altsistem: Parachain ve relay-chain için bir geliştirmeyi içeren bu adım, işlemlerin gönderilmesi, alınması ve ayarlanmasına olanak sağlayacaktır. Sistem, işlemlerin kuyruğa alınması ve ağ katmanı içinde optimize edilmiş işlemlerin yönlendirilmesi için tasarımları içermektedir.
- İşlem-yönlendirme altsistemi: Bu aşama, relay-chain hareketlerine farklı özellikler getirecektir. Giriş-çıkış kuyruklarının ve ağ protokolleri ile yönlendirilmiş işlem propagationın yönetimini içeren aşama, bağımsız parachain kullanıcı ağlarının ilgilenmedikleri işlemler ile dolmasını engelleyecektir.
- Relay-chain: Relay-chainin son aşaması olan bu adım, dinamik eklemelere, kaldırmalara ve acil durum duraklamalarına olanak sağlayacaktır. Aşama, kötü hareketlerin şikayet edilmesi ve “balıkçı” sisteminin entegre edilmesini içermektedir
- Bağımsız düzenleyiciler: Bu adım, alternatif bir özel-chain düzenleyicileri işlevselliği getirmeyi amaçlamaktadır. Aşama, Colaltorlar için kanıt üretimi, balıkçılar parachain kötü davranış denetlenmesi ve onaylayıcılar için onaylama işlevi içermektedir.
Sonuç
Polkadot’un neden parlak bir geleceğe sahip olduğunu ve analistlerin DOT hakkında olumlu görüşlerini kavramak için DOT’un Ethereum ve DeFi bağlantısına bakmak yeterlidir. DeFi uygulamaları Ethereum chaini üzerine inşa edilmiştir. Bu uygulamaların duyurulması ile Ethereum ağında işlem kapasiteleri yükselmiş ve işlem gecikmeleri yaşanmış, ayrıca işlem ücretleri artmıştır. Rahat işlem yapamayan ETH kullanıcıları, DOT’a doğru yönelmişlerdir. Polkadot’un merkezsiz yapısı ile kullanıcılar çok daha hızlı işlemlerini gerçekleştirebilmekteler. Sağlam yapıya sahip olan Polkadot platformu, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik konularında rakibi olan çoğu platformdan çok daha iyi bir performans sergilemektedir. Tüm bu zincirleme durumlar, DOT’un yatırımcılar tarafında çok daha fazla tercih edilmesine, alınmasına ve saklanmasına sebep olmaktadır. Artan talep gelecekte DOT’un değerinin artmasına ve parlak bir imaj oluşturmasına neden olmaktadır.