Solana (SOL), daha fazla ölçeklenebilirlik sağlamak için açık bir altyapıdan yararlanan dördüncü nesil bir blok zinciri ve kripto para birimidir. Ağ, kullanıcılara benzersiz işlem hızları ve kurumsal düzeyde güvenlik sağlamak için çeşitli yeni ve benzersiz teknolojiler sunar. Sonuç olarak, ağ 2017’de piyasaya sürüldüğünden bu yana önemli bir büyüme kaydetti.
Makalemizin içeriği şu şekilde;
- Solana (SOL) nedir?
- Solana (SOL) nasıl çalışır?
- Nereden Solana (SOL) satın alabilirim?
- Solana (SOL) yatırımı yapmak
- Solana (SOL) fiyat beklentisi
- Analistler Solana (SOL) hakkında ne diyor?
- Solana yol haritası
Solana (SOL) nedir?
Solana, akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları destekleyen yüksek performanslı bir kripto para blok zinciridir. Verimliliği en üst düzeye çıkarmak için zaman damgalı işlemlerle birlikte girişte düşük bir engele sahip bir hisse senedi konsensüs kanıtı mekanizması kullanır.
Bu, Solana’nın saniyede 70000 işlemin üzerinde teorik bir sınırla (Bitcoin’in 7 TPS ve Ethereum’un 15 TPS’ine kıyasla) saniyede 50-65.000 işlem gerçekleştirmesine olanak tanır. Polkadot ve Ethereum 2.0 gibi diğer benzer projelerin aksine (yayınlandıktan sonra), Solana tek bir blok zinciridir (katman 1) ve işlemleri diğer bağlı zincirlere (katman 2) devretmez.
Solana’daki ekip, blok zincirlerini uzun vadeli bir vizyonla tasarladı. Bu, kurucu Anatoly Yakovenko’nun Qualcomm’da geçirdiği süre boyunca her yıl yetenek bakımından neredeyse iki katına çıkan telekomünikasyon teknolojilerini izleme deneyiminden geliyor.
Solana, San Diego, California merkezli aynı isimli bir şirket tarafından geliştirilmiştir. Solana ekibi, eski Qualcomm, Google, Apple, Microsoft ve Dropbox çalışanlarından oluşur. Solana’nın mimarisi, Google ve Microsoft tarafından kullanılan benzer veritabanı teknolojilerini temel almanın yanı sıra, merkezi olmayan bir veri depolama kripto para birimi projesi olan Filecoin’den de esinlenmiştir.
Solana (SOL) nasıl çalışır?
Sorumluluk Reddi: Solana inanılmaz derecede karmaşık. Projeye daha önce baktıysanız duymuş olabileceğiniz bir terimle başlayalım: Proof of History (PoH). PoH bir fikir birliği mekanizması değildir. Aksine, Solana’nın Proof of Stake fikir birliğinin bir bileşenidir.
PoH, bir Solana bloğuna eklendiğinde zaman damgası işlemlerini içerir. Her 400 ms’de bir Solana’da yeni bir blok oluşturulur (Ethereum’un yaklaşık 15 saniyesine ve Bitcoin’in 10 dakikasına kıyasla). Çok fazla ayrıntıya girmeden, zaman damgaları için referans olarak kullanılan merkezi olmayan saat, SHA256 hash fonksiyonudur. SHA256, Bitcoin’in Proof of Work fikir birliği mekanizmasında kullanıldığı için kulağa tanıdık gelebilir.
Ancak, yeni bir blok üretmek için hash fonksiyonlarını “çözmek” için çalışmak yerine Solana, bunun yerine SHA256’nın tekrarlanan çıktılarını referans – zaman damgaları olarak kullanır. Bu, her saat işaretinin 400 ms olduğu bir tür “saat tıklaması” üretir (normal bir saat gibi bir saniye yerine).
Şimdi, Solana hakkındaki birkaç yanlış anlamayı açıklığa kavuşturalım. Birçok kaynak, Solana’nın fikir birliğini Temsilci Teminat Kanıtı DPoS olarak etiketlemektedir. Bu doğru değil ve Solana ekibi bunu defalarca not etti. Solana blok zincirinde çeşitli roller olduğu için (liderler, doğrulayıcılar, arşivleyiciler vb.) Yapılması kolay bir hata.
DPoS kripto para birimleri temelde bu rolleri ağ katılımcıları arasında devrederken Solana bunu yapmıyor. Basitçe söylemek gerekirse, Solana’daki tüm düğümler tüm ağ rollerinin yerine getirilmesinde rol oynar.
Örneğin, Solana’daki Liderler yeni bloklar üretmekle görevlendirilir. Liderler her 4 blokta bir (1,6 saniye) döner. Bir düğüm Lider pozisyonunda yer alırken, temelde ürettikleri dört bloğa yapabildikleri kadar çok işlemi tıkarlar ve işlemleri içeren bu blokları Solana Kümeleri adı verilen ilgili düğüm gruplarına gösterirler. Bu düğümler, dijital zaman damgalarını referans olarak kullanarak işlemleri doğrular ve ardından kayıtları ağdaki diğer ilgili düğümlere hızla aktarır.
Diğer PoS kripto para birimlerinin aksine, Solana blok zincirinde bir düğüm olmak için minimum bahis tutarı gerekli değildir. Doğal olarak, aldığınız blok ödüllerinin miktarı, ağa koyduğunuz SOL token’larının miktarıyla orantılıdır. Lider seçimi sözde rastgele olsa da, hissettiğin SOL miktarı, aslında blok üreten bir Lider olma olasılığını da etkiler. Yanlış davranan düğümler hisselerinin azaldığını görür ve kesilen fonlar, blok oluşturma ödüllerine eklenir.
Aslında Solana’yı oluşturan 8 temel özellik vardır. Bunlardan biri zaten ele alındı (Tarihin Kanıtı). Kalan 7’sinden sadece 2’si bu makalenin amacı açısından kayda değer. Bunlar Sealevel ve Gulf Stream’dir.
Sealevel, çakışmayan tüm işlemleri hızlı bir şekilde tanımlamayı ve aynı anda işlemeyi mümkün kılar. Gulf Stream, blok üretmeye başlamadan önce işlemleri biriktirmeye başlayabilmeleri için yaklaşmakta olan az sayıda Lideri tanımayı mümkün kılıyor.
Kafanı kaşıyorsan, Solana’nın nasıl çalıştığını anlamana yardımcı olacak basit bir örnek üzerinden geçelim.
180 çalışanı olan küçük bir şirket hayal edin (kabaca Solana’nın sahip olduğu düğüm / doğrulayıcı sayısı). Bu şirkette farklı departmanlar olsa da (örn. Muhasebe, nakliye ve teslim alma, müşteri hizmetleri), her çalışan diğer tüm departmanların işini nasıl yapacağını bilir. Dahası, her çalışan, bir seferde 1,6 saat boyunca sözde rastgele patron (Lider) olarak seçilir ve bu süre zarfında çeşitli departmanlardan gelen evrakları imzalamaları gerekir.
Hangi çalışanın patron olarak seçilmesi kısmen rastgele olsa da, her çalışanın bilgisayar ekranında geçici olarak patron rolünü dolduracak sonraki 10 kişiyi gösteren küçük bir penceresi vardır. Bu, işlerini daha hızlı yapabilmeleri için, bu çalışana patron olmadan önce evrak işlerini vermelerine olanak tanır (Gulf Stream).
Patron bazı evrakları imzaladığında, zaman damgası alınır ve iki kez kontrol edilmek üzere uygun departmanlara (Solana düğüm kümeleri) geri gönderilir ve onaylanırsa şirket veritabanına eklenir. Üst üste gelmediği için her departman aynı anda kendi evrak işlerini yapabilir (Sealevel).
Her çalışanın bu evrakları saklamada, bu evrakları kontrol etmede ve patronun işini gerçekten yaptığından ve gevşemediğinden emin olmada bir rolü vardır. Bu temelde Solana’nın çalışma şeklidir.
Solana ile ilgili temel çıkarım, hızı optimize etmek için gerektiğinde ağdaki farklı düğümlere farklı görevler tahsis etmesi ve tüm işlemlerin doğru olduklarından emin olmak için zaman damgasına sahip olmasıdır. Bu, bir düğüm kümesinin (Solana Kümesi) Uniswap gibi bir DeFi platformunu barındırmaktan sorumlu olabileceği ve Decentraland’ın sanal dünyasında yapılan mikro işlemlerin işlenmesinden başka bir Solana Kümesinin sorumlu olabileceği anlamına gelir. Bu, Solana’yı merkezi olmayan, ölçeklenebilir ve ödün vermeden güvenli hale getirir.
Nereden Solana (SOL) satın alabilirim?
Solana’ya yatırım yapmak isteyen yatırımcıların aklına ilk gelen sorulardan birkaçı “Solana nasıl alınır?” ve “Nereden alınır?”dır. Gelin şimdi bu soruları yanıtlayalım. Solona’yı en düşük ücretlerle Binance’den satın alabilirsiniz. Binance, Türkçe dil desteği, düşük işlem ücretleri ve birçok ödeme yönteminin bulunduğu dünyanın en büyük kripto para borsasıdır. Borsa dünya çapında aktiftir ve birçok kripto para çifti ile işlem yapmanıza olanak sağlar.
Kripto para satın almak isteyen yatırımcılara en popüler ve güvenilir kripto para platformu olarak Binance platformunun kullanılması tavsiye edilmektedir.
Eğer Binance borsasında hesabınız yoksa veya nasıl hesap oluşturacağınızı bilmiyorsanız, sizin için oluşturduğumuz “Binance Kripto Para Borsası – Başlangıç Rehberi” adlı makalemize göz atabilirsiniz.
Solana (SOL) Satın Alabileceğiniz En İyi Kripto Para Borsaları
Exchange | Benefits | Number of Crypto | More information |
---|---|---|---|
![]() | Best exchange worldwide, 250+ cryptocurrencies available | 100+ | Open Binance |
![]() OKEX | Low fees, 100+ cryptocurrencies available | 100+ | Open OKEX |
![]() Kraken | International exchange | 75-100 | Open Kraken |
![]() | Biggest US Crypto Exchange | 100+ | Open Coinbase |
![]() eToro | Platform for Crypto & Stocks | 75-100 | Open eToro |
Solana (SOL) yatırımı yapmak
Solana teknolojik bir gelişme gibi görünüyor. SOL geleceği için kesinlikle hızlı ve ucuz bir işlem aracı olmayı vaat ediyor. Bitcoin veya Ethereum’dan çok daha iyi. Hem her bir işlemin maliyeti ve tamamlanması ne kadar sürdüğü açısından hem de çok daha az enerji kullanıyor, bu nedenle gezegenimiz için çevresel olarak çok daha iyi.
Ancak, tam olarak “benzersiz” değildir. Kimlik doğrulama şekli Proof-of-Stake’e dayanmaktadır. Ve bu yöntemi kullanan tek para bu değil. Halihazırda uygulanmış ve bu süreçte epeyce birkaçı ve eski Bitcoin benzeri Proof-of-Work yönteminden geçen bazıları (Ethereum gibi) var.
Solana yaklaşık bir yıldır yapım aşamasında, ilk olarak Ağustos 2020’de Binance’de listelendi. Çoğu borsada mevcut olmasına rağmen, bazı yeni başlayanlar için de geçerli değil.
Solana, benimsendiği ve en büyük kripto borsalarından biri olan FTX tarafından kullanıldığı için iyi bir yatırım olabilir. Ayrıca Binance, Primexbt, Kucoin vb. Gibi diğer büyük borsaların çoğunda işlem görmektedir… Bu da, büyümek için gerekli riske sahip olduğu anlamına gelir.
Solana Fiyatı
Solana (SOL) fiyat beklentisi
Solana geleceği için uzun vadeli Solana tahmini yapmak hiç de kolay olmayacaktır. Ancak kısa vadeli tahminler için eski fiyat hareketlerini inceleyerek Solana fiyat tahmini yapabilirsiniz.
Solana, bu yılın Nisan ayında kripto para piyasasına SOL başına kabaca 1 dolar fiyatla giriş yaptı. SOL için alım satım işlemleri kısa bir süre sonra Binance’de başlamış olsa da, token yaklaşık 60 sent USD’ye düştüğü ve bu yılın Temmuz ayı başına kadar bu aralıkta kaldığı için fiyatı etkilememiş görünüyor.
Temmuz ayının sonlarında, popüler kripto para birimi türevleri borsası FTX’in merkezi olmayan borsaları Serum’u Solana blok zincirinde başlatacağı ortaya çıktı. Bu, Solana’nın fiyatını sonraki ay boyunca yaklaşık 5 dolara çıkardı.
O zamandan beri fiyat 3 ABD doları civarında sabitlenmiş olsa da, SOL gözle görülür bir yükseliş eğiliminde. Ocak 2021’de gelebilecek arz seliyle bunun ne kadar süreceği belli değil. Mevcut dolaşımdaki sadece 40 milyon SOL arzı ile, ani bir arz selinin Solana fiyat beklentileri üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.
Solana’nın grafiğine bakıldığında, ilk olarak 28 Aralık 2020’de aşırı satım bölgesinden çıktıktan ve ardından 04 Ocak 2021’de aşırı satım bölgesine girdikten sonra yükseliş trendinin başladığını görebiliriz.
İç çubuk şamdan deseni, bir satın alma aktivitesi kümesine işaret ederek SOL belirtecine olan talebin arttığını doğruluyor.
Bitcoin sahiplerinin bir varlığa yönelik faaliyeti, teknoloji ve token’ın kripto ekosisteminde ne kadar uygulanabilir olduğunun önemli bir göstergesidir.
Bu nedenle, Bitcoinlerin SOL’a veya SOL’a akışını anlamak için SOLBTC grafiğine bakıyoruz.
SOLUSDT, SOLBTC çizelgeleri ve Github sayfasının faaliyetlerindeki teknik çizelge kurulumlarının ardından, Solana hedef fiyat için 2021’de kabaca 50 ABD doları olacağı tahmin edilmektedir.
Analistler Solana (SOL) hakkında ne diyor?
Akıllı sözleşme platformu Solana (SOL) da analistin radarında yer alan altcoin projelerinden. Analistlerin yorumlarına ve Solana tahminlerine göre SOL, 45 dolarlık mevcut fiyatından %185’in üzerinde büyüme potansiyeline sahip.
Solana yol haritası
İşte Solana Yol Haritası:
Solana testnet’in ilk sürümünü Şubat 2018’de yayınladı. İkinci sürüm Haziran 2018’de piyasaya sürülecek. Herkese açık beta Eylül 2018’de yayınlanacak ve ana ağ lansmanı yıl sonu için planlanacak.