Coinografi.com – Daha istikrarlı bölgelerde, yatırım ve spekülasyon, Bitcoin için birincil kullanım durumunu oluşturur. Ancak Türkiye’de, ekonomik paniğin etkileri hissedilmeye başladıkça, önde gelen kripto para birimi bir can simidi haline geldi.
Takip Et GOOGLE NEWS
Türkiye P2P Platformlarında 100.000 Dolarlık Bitcoin Alım Satımı Gerçekleşti
Pazartesi günü lira dolar karşısında % 14 değer kaybetti ve ülkede yaygın bir alarmı tetikledi. Bu, Türk borsasının gün içinde % 10 oranında düştüğünü ve yatırımcıların Türk varlıklarından çekilmesine yol açtı.
Serveti korumak için, bu paranın bir kısmı Bitcoin’e giriyor. Raporlar, BTC’nin localbitcoins.com gibi P2P platformlarında 100.000 dolar’a kadar – mevcut spot fiyattan % 77 prim – el değiştirdiğini gösteriyor.
Eleştirmenler, Bitcoin’in spekülatif bir balon olduğunu iddia ediyor. Ancak ölüm kalım meselelerinde, kendisini bir yatırım aracından daha fazlası olarak kanıtlamıştır.
Yerel sosyal medya durumla ilgili yorumlarla çalkalandı. Popüler bir gönderi, iki yakını bir araya getirmek için mücadele eden vatandaşların içinde bulunduğu kötü durumu vurguladı. Birçoğu kendilerini kripto meraklısı olarak görmese de, bazıları umutsuz zamanlarda son savunma hattı olarak Bitcoin’e dönüyor.
“Ülkemizdeki kripto alıcıları, bölgenin uzmanı veya uzmanı değil. Bu insanlar, tıpkı geçimini sağlamakta güçlük çeken herkes gibi, biriktirmek için temel ihtiyaçlarını bir araya getirip bırakan herkes gibi yorgun. Bir çıkış yolu arıyorlar. Sonunda cılız maaşlarıyla asla bir ev ya da araba alamayacaklarını anladılar. Nispeten güvenli bir araca yatırım yapmalarının nedeni budur. 50 veya 100 bin lirayı umuyorum. “
Bu, Venezuela, Arjantin ve Zimbabwe’de oynanmış bir senaryo. Her örnekte, yerel para birimine olan güven kaybı, Bitcoin hacminde bir artışa sebep oldu.
Türkiye Kurumsal Güvenilirliğini Kaybetti Mi?
Türkiye’deki olaylar, merkez bankası başkanı Naci Agbal’ın görevden alınmasıyla tetiklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çağrıyı, Agbal’ın geçen Perşembe günü faiz oranlarını % 17’den % 19’a çıkarma kararının ardından yaptı.
Agbal, Kasım 2020’de atandı ve bu süre zarfında daha ortodoks para politikalarına bağlı kalarak önemli adımlar attı. Bu, TL’nin istikrar kazanması, ülkenin para politikalarına olan güven ve güvenin artması gibi bir etkiye sahipti.
Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Agbal’ın politikalarının enflasyonist baskılara katkıda bulunacağını hissettiğini bildirdi.
Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks, daha kötüsünün geleceğine inanıyor. Brooks, yatırımcıların Türk varlıklarından çıkış riskinin azalmadığını söyledi. Türkiye’nin alacaklılarının çok iyi bildiği bir nokta. Bir Türk borcunu karşılamanın maliyeti bu hafta 460 baz puana yükseldi. Bu şimdiye kadarki en yüksek oran.
Bitcoin genellikle gerçek dünya kullanımından yoksun olduğu gerekçesiyle püskürtülür. Ancak kriz durumlarında, her zaman geri dönüş para birimi olarak ortaya çıkıyor gibi görünüyor.
Bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak çalışmalarımızı destekleyin. Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın, Twitter ve Instagram hesaplarımızı takip edin!